Tuesday 21 January 2014

BOOK REVIEW: Diggers and Greeks' (Greek)

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ - FULL ΣΥΝΟΨΗ 
από Parchin Hamatiah
Κάντε κριτική δημοσιεύεται στο εθνικό συμφέρον . Δεν δράσεις θα πρέπει να συναχθεί ή σιωπηρή . Οι απόψεις που εκφράζονται παραμένουν απολύτως εκείνες του συγγραφέα .
Diggers και οι Έλληνες Αυστραλιανή εκστρατείες στην Ελλάδα και την Κρήτη .
Με Δρ Μαρία Hill ( Σίδνεϊ : Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας Press, 2010 ) .

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ : Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να έχει γραφτεί καλύτερα . Χρειάζεται επειγόντως ένα πρόγραμμα επεξεργασίας . Θα μπορούσε εύκολα να είχε κοπεί από 500pp έως 50 ppm . Αυτή η απαραίτητη παραμύθι μπορεί να αποτύχει να λάβει την προσοχή που της αξίζει οφείλεται σε αυτό δυσανάγνωστο βιβλίο. Ο συγγραφέας , Μ. Hill, είναι Έλληνας της Αυστραλίας και καθηγητή στο Αυστραλιανό Άμυνας Σχολή Ικάρων . Η μητέρα της ήταν πέντε ετών , όταν τα γερμανικά στρατεύματα έφτασαν στην Ελλάδα . M.Hill υποστηρίζει ότι αυτό είναι το « πρώτο βιβλίο που γράφτηκε στην αγγλική γλώσσα για τους Έλληνες και την Κρήτη εκστρατείες από Έλληνα της Αυστραλίας » .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ : Μ. Χιλ παίρνει μια όχι εντελώς επιτυχημένη προσέγγιση στον πόλεμο . Μερικά από τα συμπεράσματά της , δεν είναι βάσιμα . Σπάει καρδινάλιος νόμων της ιστορίας , κάνοντας ευρεία γενικεύσεις από μεμονωμένα περιστατικά . Γιατί δεν ADFA απασχολούν Χιλ μια γυναίκα χωρίς στρατιωτική εμπειρία; ADFA συστάθηκε από την κυβέρνηση αριστεροί ALP να αντικαταστήσει την πιο παραδοσιακοί Duntroon Στρατιωτική Ακαδημία . ADFA έχει μόνο 75 μαθητές και αποτελεί βραχίονα της UNSW , η ίδια ένα Ultra -Αριστερά πανεπιστημιούπολη . Χρησιμοποιεί μια γυναίκα χωρίς στρατιωτικό υπόβαθρο για να μιλήσει στο μέλλον αξιωματικούς νόημα αν είστε ένας πολιτικός επίτροπος εκπαίδευσης στολή , όχι μια πραγματική στρατιωτική ακαδημία . Το παρακάτω είναι μια περίληψη του βιβλίου του Hill :

( σελ.1 ) «Στην Μαρ. 1941 η Βρετανία έστειλε 62.532 στρατιώτες στην Ελλάδα . Περιλάμβανε Βρετανοί, Αυστραλοί , Νέα Ζηλανδία Παλαιστίνης και κυπριακές μονάδες . Μέχρι τη στιγμή που έφτασαν τον Ελληνικό Στρατό είχε προσληφθεί για έξι μήνες αγωνίζονται οι Ιταλοί υπό τον Μουσολίνι που είχε εισέβαλε στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940. Η βρετανική παρουσία ενθάρρυνε μια γερμανική απάντηση . Αυτό ήρθε στις 6 Απριλίου 1941, όταν εισέβαλαν με 100.000 στρατιώτες και 1.394 αεροσκάφη " .

" Στις 25 Απριλίου 1941 ήταν σαφές η βρετανική εκστρατεία είχε χαθεί. Άρχισαν μια μεγάλη υποχώρηση και αποχώρηση στο νησί της Κρήτης . 10.000 συμμαχικά στρατεύματα είχαν συλληφθεί στην Ελλάδα έχει μείνει πίσω από την φυγή Βρετανούς. Από αυτούς εκκενώθηκαν στην Κρήτη οι μισοί ήταν άφησε εκεί για να αντισταθεί την αναμενόμενη γερμανική άφιξη . Βρετανική Κοινοπολιτεία δυνάμεις εκτοπισμένους στην Κρήτη αριθμούσε 31.200 Έλληνες και 25.000 Έλληνες . Αυτοί εντάχθηκαν τα βρετανικά / ελληνικές φρουρές 5.600 άνδρες για ένα σύνολο 61,800 . Ενάντια σε αυτό η Γερμανία αναπτυχθεί μόνο 23.000 άνδρες . στην Κρήτη , οι Σύμμαχοι λιγότεροι Γερμανοί 3:01 , αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο . η βρετανο-ελληνική εκστρατεία κατά των Γερμανών στην Ελλάδα διήρκησε τέσσερις εβδομάδες , αλλά στην Κρήτη μόνο 10 ημέρες ( 20 - 30 Μάιος 1941 ) . το κόστος της γερμανικής νίκης στην Κρήτη ήταν πολύ υψηλότερη , 6.580 άνδρες έναντι British / Ελληνική χάνει μόνο 3.967 " ( σελ. 15 ) .

" Οι Έλληνες ιστορικοί συγκεντρώνουν τις σπουδές τους του Β Παγκοσμίου Πολέμου στο αλβανικό μέτωπο , την ιταλική εισβολή και 28 Οκτωβρίου του 1940 η οποία είναι η δεύτερη πιο σημαντική ημέρα στην Ελλάδα μετά την Ημέρα της Ανεξαρτησίας από την Τουρκία , το 1821 . Δεν θεωρούν τη γερμανική εισβολή ως « μάχη » . Μπορούν εύκολα να αναγνωρίσει τον Ελληνικό Στρατό δεν έθεσε ένα μεγάλο μέρος της υπεράσπισης ούτε το Γενικό Επιτελείο ποτέ την πρόθεση να , πιστεύοντας δικαίως ότι η Γερμανία τους λιγότεροι σε μεγάλο βαθμό . Σε αντίθεση με τον πόλεμο κατά της Ιταλίας η βρετανική διάλειμμα , από Μάρτιο μέχρι Απρίλιο του 1941, είναι απλά μια « αναλαμπή » στην ελληνική ιστορία " . Για το λόγο αυτό ( σελ.16 ) δεν υπάρχει κανένα αρχείο από αυτό σε οθόνες Ελληνικό Μουσείο πολέμου ή φωτογραφιών " .

" Είναι αδύνατο να συζητηθεί ο ρόλος Ελλάδα στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο . Ελληνική απροθυμία να συζητήσει τον πόλεμο αναφέρεται από τους ιστορικούς ως « Η Σιωπή » . Η Ελληνική σιωπή για το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο είναι συγκλονιστικό . Δεν θα γράψω για ή να το συζητήσουμε . ( σελ.17 ) Ο πόλεμος είναι ένα θέμα ταμπού , επειδή το ελληνικό εμφύλιο πόλεμο 1945-1949 ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο . Το πολωμένο το έθνος . Έτσι, σε αντίθεση με την Αυστραλία υπάρχουν λίγες ηρώα Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα . Δεδομένου ότι η Αριστερά κυριάρχησε αντι - γερμανική αντίσταση το θέμα λογοκρίνεται , οι συμμετέχοντες της χαρακτηριστεί ως « ληστές » . David Close λέει « πολλά καθεστώτα καταστέλλουν το παρελθόν , οι Έλληνες είναι το χειρότερο » ( ibid) .

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά , ό, τι προκαλείται από τους Αυστραλούς να πάμε εκεί ; Ακριβώς όπως στην Καλλίπολη το 1915 , όταν εισέβαλε η Τουρκία , η απάντηση είναι απλή : « η βρετανική » . ( σελ. 24 ) : " το βρετανικό πολεμικό γραφείο υπολογίζεται στις αρχές του 1941 ότι ο γερμανικός στρατός θα παρατάσσουν 170 τμήματα κατά 85 γαλλικά και μόνο δέκα Βρετανούς. Αυστραλία είχε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί . ( σελ. 25 ) Ωστόσο, η βρετανική παρέχονται στην Αυστραλία μόνο με τις πληροφορίες που τους ήθελαν να έχουν έτσι θα φτάσει σε παρόμοια συμπεράσματα : . ήταν προς το συμφέρον τους να στείλουν στρατεύματα στην Ελλάδα » ( σελ.27 )

«Οι επίσημοι λόγοι για την αποστολή στρατευμάτων στην Ελλάδα δεν έχει νόημα , όπως η βρετανική κυβέρνηση και η υψηλή εντολή παραδέχθηκε ότι ήξεραν ότι θα χάσουν τα πάντα που έστειλαν στην Ελλάδα τόσο την υλική όσο και οι άνδρες Elizabeth Barker μας λέει : . « Η βρετανική κυβέρνηση πίεσε την ελληνική , Γιουγκοσλαβίας και . τουρκικές κυβερνήσεις να μπει στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Ήντεν καυχήθηκε πέντε μήνες μετά την εκστρατεία : « άμυνα Ελλάδα αναστάτωσε χρονοδιάγραμμα του Χίτλερ για μια επίθεση στη Ρωσία για έξι εβδομάδες ζωτικής σημασίας » ( σελ. 28 ) .

«Ένας άλλος λόγος για τη βρετανική επέμβαση ήταν ο βασιλιάς της Ελλάδα ήταν μια Anglophile . Εξόριστος το 1923 , κατέφυγε στη Βρετανία . Εκεί εξέδωσε βρετανική συνήθειες και ήθη . (σελ.29 ) Οι Βρετανοί τον είδε ως ένα χρήσιμο αγωγός για την επιρροή στην Ελλάδα . ( σελ.30 ) Στη δεκαετία του 1930 οι δύο χώρες έγιναν τόσο κοντά που η Ελλάδα ζήτησε , ακόμη και μια επίσημη στρατιωτική συμμαχία με τη Βρετανία . Αυτό αρνήθηκε ευγενικά ως το 1939 Βρετανός υπουργός Άμυνας Λευκή Βίβλος παραδέχθηκε προφητικά : «κάθε προσπάθεια να στηρίξει την Ελλάδα δεν θα ήταν βιώσιμη » .

"Η Γερμανία είδε ότι η Βρετανία ζητούσε αφορμή για να εισέλθουν στην Ελλάδα . Αυτό θα επιτρέψει να το χρησιμοποιήσετε των ελληνικών αεροδρομίων και ναυτικές βάσεις για να βομβαρδίσουν τις πετρελαιοπηγές της Ρουμανίας , δημιουργώντας ένα « Βαλκανικό μέτωπο » . [Γερμανία εξακολουθεί να εξαρτάται από ρουμανικού λάδι μέχρι το 1944 . Απώλεια της σηματοδότησε το τέλος για το Τρίτο Ράιχ . Η προκαταβολή του Στάλινγκραντ και , στη συνέχεια, Τσετσενία το 1942 ήταν μια προσπάθεια να εξασφαλίσει το πετρέλαιο της Ρωσίας για το Ράιχ για τη μείωση αυτής της εξάρτησης . ER ] . Ο στόχος της « Βαλκανικό μέτωπο » ήταν ένα από τα αγαπημένα του Τσώρτσιλ από το 1939 και μετά " ( σ.31 ) .

" Γάλλος στρατηγός Weygand συμφώνησε Μετά το 1939 , που το αναφέρει ως « Ανατολικό Μέτωπο » των Συμμάχων - . . Ελλάδα , την Τουρκία και τη Γιουγκοσλαβία Σε απάντηση , οι τρεις αυτές χώρες φοβούνται να γίνει ένα « μέτωπο » για τη Βρετανία και τη Γαλλία , μόνο να θυσιαστεί ως είχε Πολωνία . και την Τσεχοσλοβακία Μετά τον πόλεμο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ρίμπεντροπ παραδέχθηκε: « ο Φύρερ κατέλαβαν την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία για να προλάβει το σχηματισμό του Βαλκανικό μέτωπο » ( σ. 32) [ η υπογράμμιση δική μας όλη ] .

" Προτιμώντας να αποφευχθεί αυτό Βαλκάνια εμπλοκής Χίτλερ πρότεινε αντ 'αυτού μια εναλλακτική Πρότεινε μια« συμφωνία » ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να διατηρήσει όλη την επικράτεια της Αλβανίας είχαν συλληφθεί από την Ιταλία Η βασική προϋπόθεση : . . Δεν βρετανικές μονάδες επρόκειτο να να σταθμεύουν επί ελληνικού εδάφους . Απελπισμένος για να τους νεροχύτες αυτή την ειρηνική διευθέτηση , Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας είδε ως απαραίτητο να λάβουν την άδεια για μια βρετανική παρουσία στην Ελλάδα , με την ελπίδα να προκαλούν μια γερμανική απάντηση . για ένα χρόνο πριν από την επίθεση στην Ελλάδα από την ιταλική δυνάμεις , η κυβέρνηση στην Ελλάδα είχε ζητήσει επειγόντως βρετανικό στρατιωτικό εξοπλισμό , ειδικά σύγχρονα αεροσκάφη " . ( σελ. 33 )

«Η Βρετανία είχε επανειλημμένα αρνηθεί , βλέποντας τα αιτήματα αυτά ως μοχλός για την επίτευξη της επιθυμητής την παρουσία τους στην Ελλάδα . ( Σελ.33 ) Απογοητευμένοι , Ελλάδα τελικά παρέκαμψε τη Βρετανία . Πολύ σύντομα εξασφάλισε μια υπόσχεση στρατιωτικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ . Αλλά όταν αέρας κύριο Marshal Longmore ακούσει από αυτό ήταν έξαλλος και ασκείται έντονη διπλωματική πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ , κάτι που τους αναγκάζει να ακυρώσετε την παραγγελία " .

«Δεδομένης Chokehold τους για τις ένοπλες δυνάμεις στην Ελλάδα , η Βρετανία γνώριζε η Ελλάδα θα ξεμείνει από πυρομαχικά κάποια στιγμή στα τέλη Φεβρουαρίου 1941. Γερμανίας το ήξερε αυτό επίσης [ χρονικά έτσι την άφιξή τους για Απρίλιος 1941 ] . Βρετανία απλώς bidded χρόνο τους μέχρι 13 του Γενάρη, 1941 , όταν ο Στρατηγός Wavell έφτασε στην Αθήνα για « συνομιλίες » με την General Μεταξά κυβέρνηση. Μεταξά απρόθυμα συμφώνησε να επιτρέψει μια βρετανική δύναμη στην Ελλάδα, αλλά αρνήθηκε να δεχθεί τίποτα λιγότερο από δέκα τμήματα του Βρετανικού ως « τίποτα λιγότερο θα προκαλέσει μόνο τις 12 γερμανικές μεραρχίες στη Ρουμανία » (σελ. 36 ) .

( σ.38 ) Την 29η Ιανουαρίου 1941 Γενική Μεταξάς πέθανε ξαφνικά . Φήμες στην Ελλάδα κατηγόρησε τη Βρετανία , ειδικά μετά Βρετανός στρατιώτης είχε δει στο σπίτι του την ημέρα του θανάτου του ( σελ.39 ) . Η βρετανική υποστήριξε σθεναρά «αδύναμες αντικατάσταση , Κορυζή , όπως ο ίδιος έλειπε τόσο Μεταξά Μεταξά στρατιωτικές γνώσεις και ισχυρό χαρακτήρα . Βρετανία είχε τώρα ένα νέο φόβο : ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υπογράψει μια ξεχωριστή ειρήνη με τη Γερμανία , όπως όλοι ήξεραν ότι δεν είχε καμία πραγματική πρόθεση να βοηθήσει την Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που οι στρατιώτες στέλνονται στην Ελλάδα δεν είχε καμία γνώση της χώρας , δεν δόθηκαν χάρτες Ελλάδα ή την κατανόηση της γερμανικής κατασκευής σιδηροδρομικού δικτύου . Αντιθέτως, η Γερμανία είχε μια μακρά και στενή οικονομική σχέση με την Ελλάδα .

Όσο για τα όπλα του Ελληνικού Στρατού , αυτές δεν ήταν βρετανικής καταγωγής , αλλά από τη Γαλλία και τη Βουλγαρία . Θα ήταν εντελώς ασυμβίβαστη με τίποτα η Βρετανία θα μπορούσε να παράσχει . ( σ.49 ) . Francis de Guingand , ένας αξιωματικός του προσωπικού σε συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές , δήλωσε : «εμείς , παρέσυραν τους Έλληνες ως προς την ικανότητά μας να τους βοηθήσουμε . Ως αποτέλεσμα έχουμε χάσει πολλές ζωές , το σύνολο του εξοπλισμού μας και σε κίνδυνο ολόκληρη τη θέση μας στη Μέση Ανατολή . Φέραμε για την καταστροφή στη Δυτική Έρημο και πέταξε μακριά κάθε ευκαιρία για να καθαρίσει δυνάμεις του Άξονα από τόσο μακριά όσο η Τρίπολη " ( σελ.50 ) .

" Deception καταλάβει σε μεγάλο βαθμό στις σχέσεις μεταξύ της Αυστραλίας , της Βρετανίας και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή . Αυστραλία εξαπατήθηκε να πιστέψει η προτεινόμενη εκστρατεία ήταν βιώσιμη και είχε μια πιθανότητα επιτυχίας . Γενική Blamey , η αυστραλιανή διοικητής , είχε εξαπατηθεί από τους Βρετανούς στη σκέψη του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας Menzies είχε εγκριθεί από την αποστολή , ενώ η βρετανική είπε Menzies είπαν Blamey είχε εγκριθεί από αυτό, όταν δεν είχε . Αυστραλοί στερήθηκαν την πρόσβαση σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ της Βρετανίας και την Ελλάδα πάνω από την ανάπτυξη των αυστραλιανών στρατευμάτων . ( σ.52 ) Αυστραλία έμεινε έξω από το βρόχο νοημοσύνης " ( σελ.57 ) .

« Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε λίγα κανάλια για την απόκτηση ανεξάρτητες πληροφορίες , στηριζόμενη σε Office Ηγεμονία της Βρετανίας . Αυτό αντικατοπτρίζεται μόνο επίσημη βρετανική κυβέρνηση γνωμοδοτήσεις ( σελ. 58 ) . Οι φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν στα αυστραλιανά μέσα που δεν ζητήθηκε η γνώμη κατά τη διάρκεια της ελληνικής εκστρατείας , όπου η πλειοψηφία των στρατευμάτων που συμμετείχαν ήταν η Αυστραλία και Νεοζηλανδών . ALP βουλευτής κατηγόρησε το βρετανικό της « εν ψυχρώ δολοφονία στην αποστολή ανεπαρκώς εξοπλισμένα στρατεύματα θα σφαχτεί στην Ελλάδα και την Κρήτη » . Βρετανοί αξιωματούχοι ήταν έξαλλος " ( P.62 ) .

" Με την επιστροφή του στην Αυστραλία από τη Βρετανία , ο πρωθυπουργός Menzies αναγκάστηκε να παραιτηθεί . Αντικαταστάθηκε από το ALP ηγέτης της αντιπολίτευσης , ο John Curtin . ( σελ. 63 ) Αποκλεισμός της Ανώτατης Διοίκησης της Αυστραλίας από βρετανο-ελληνική συνομιλιών σήμαινε ότι δεν γνώριζαν τον Ελληνικό Στρατό είχε εξαντληθεί από την καταπολέμηση των Ιταλών στην Αλβανία και θα είναι σε θέση να αντισταθούν σε κάθε γερμανική προκαταβολές . ( σελ. 64 ) John Robertson, αναφέρει : « Θα δεν υπήρξαν ελληνική ή την Κρήτη καμπάνιες εάν Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας στρατεύματα είχαν παρακρατηθεί » . ( σελ.66 ) . Στις αρχές του πολέμου -1.939-1941 - Dominion στρατεύματα ήταν η πλειοψηφία τις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής , όπως η Βρετανία διατήρησε δέκα τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο για άμυνα εναντίον γερμανική εισβολή . Μόνο μετά τον Ιούνιο του 1941 κυκλοφόρησε αυτές για το καθήκον αλλού " ( σελ.66 ) .

" Από τη στιγμή που πάτησε στεριά στην Ελλάδα , το Μάρτιο του 1941 , αυστραλιανά στρατεύματα είχαν παρακολουθήσει . Αθήνα ήταν πλημμυρισμένη σε κατασκόπους . Η γερμανική πρεσβείας στην Αθήνα παρέμειναν ανοιχτά ως επίσημα η Ελλάδα δεν ήταν σε πόλεμο μέχρι την εισβολή πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 1941 . ( p.67 ) σχέση Ελλάδα με τη Γερμανία πριν από το 1939 που παράγεται τώρα μια αφθονία της Πέμπτης Σιωπητήριο δημιουργία ενός εφιάλτη της ασφάλειας για τους Αυστραλούς είναι επιφορτισμένη με την « οδική ασφάλεια » .

Ian Sabey , μια αυστραλιανή αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα παραπονέθηκε : «εκθέσεις στην Αυστραλία από την Ελλάδα στρίφτηκαν . Ισχυρίστηκαν οι Έλληνες ήταν « πιστοί» στη Βρετανία . Αν αυτό σήμαινε κατάταξη πέμπτη Columnism ήταν « πιστοί» στη συνέχεια, ότι ήταν ακριβής . Αν ένα τεράστιο δίκτυο των κατασκόπων pro - Axis σε κάθε πόλη και χωριό ξόρκια πυρετώδη αγωνία για τη βρετανική αιτία, τότε οι Έλληνες ήταν « σύμμαχοι » μας . Ακόμα και οι ιερείς ήταν στην αμοιβή των Γερμανών » ( σ.68 ) .
" Τόσο αδύναμος ήταν η θέση της Βρετανίας στην Ελλάδα ότι το Γερμανό Πρέσβη και είκοσι βοηθούς του de στρατόπεδα ( sic ) αφέθηκαν να περπατήσει στους δρόμους της κύριας πόλης των δραστηριοτήτων μας , ενώ ήμασταν πραγματοποιεί προσπάθειες για να υπερασπιστούν εναντίον τους . Πέμπτος Αρθρογράφος λιμενάρχη ναυάγησε η μοναδική μας ευκαιρία να παραμείνει στην Ελλάδα με την ανατίναξη το ήμισυ των Λιμάνι του Πειραιά και σχεδόν κάθε πλοίο σε αυτό » ( σ.68 ) .

 «Η αυστραλιανή μονάδες που φθάνουν στην Ελλάδα ήταν σε υψηλά επίπεδα μετά Βόρειας Αφρικής νίκες τους . Αλλά με πλοία στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου 1941 ανεπαρκή εξοπλισμό και περιορισμένες μεταφορές , δεν είναι κατάλληλες για πόλεμο στα βουνά , αντιμετώπισαν ένα ιδιαίτερα μηχανοποιημένο , καλά εξοπλισμένο εχθρό με τεράστιους πόρους . Anzacs βρέθηκαν συνεχώς « στο τρέξιμο » και « υποχώρηση» για το σύνολο , διάρκειας ενός μήνα λειτουργίας . Οι περισσότεροι αρνούνται να το ονομάσουμε ένα « ήττα », αλλά αυτό είναι ό, τι ήταν . Γερμανοί έδιωξαν τους Anzacs έξω από την Ελλάδα με την ταχύτητα σπάσιμο του λαιμού - βοηθούμενη και υποκινούμενη από την ελληνική κυβέρνηση και την Ανώτατη Διοίκηση της "(σελ. 70 ) .

 " Πριν από το 1939 η Γερμανία και η Ελλάδα είχαν στενές οικονομικές σχέσεις . Γερμανία επενδύσει σε ελληνικά έργα υποδομής , με βάση το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τη σύγχρονη Αθήνα τηλεφωνικό κέντρο. 50 Γερμανούς τεχνικούς εξακολουθούσαν να εργάζονται εκεί όταν οι Anzacs έφτασε ( σ.71 ) . Όλα τα στρατιωτικά και κυβερνητικά τηλεφωνήματα πέρασε από αυτή την ανταλλαγή . Πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες είχαν ισχυρούς δεσμούς με γερμανικές εταιρείες . Μέχρι το 1941 η Γερμανία αντιπροσώπευε το 43 % των ελληνικών εξαγωγών και το 31% των εισαγωγών της .

Αυτοί οι ισχυροί δεσμοί εκτεινόταν σε στρατιωτικό και πολιτικό τομέα . Έλληνας ηγέτης [ Φύρερ ; ] Γενική Μεταξάς ανήλθε στην εξουσία σε μια φιλο- φασιστικό πραξικόπημα στις 4 Αυγούστου 1936. Είχε εκπαιδευτεί στη Γερμανία . Μόλις στην εξουσία ο Μεταξάς καθαριστεί όλα, αλλά Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι από την κυβέρνηση και το στρατό . Μόνο pro - φασιστική , υπέρ-γερμανικά στοιχεία παρέμεινε . 950 υπάλληλοι , το 25% του σώματος των αξιωματικών , απολύθηκαν και εξορίστηκε στο νησί της Sykros για να είναι προ - ρεπουμπλικανική ή πολύ υπέρ της δημοκρατίας " .
[ Στην πραγματικότητα , η Ελλάδα ήταν σύμμαχος της Γερμανίας . Γιατί η Βρετανία θέλει έναν πόλεμο μεταξύ των δύο ?] .

. . " Εξαιτίας αυτών των στενών σχέσεων με τη Γερμανία , βρετανικές μυστικές αμφιβολίες για την πίστη όλων των Ελλήνων από την έναρξη Μπορούν, ωστόσο, απέφυγε να ενημερώνουν σχετικά τους Αυστραλούς από τις ανησυχίες τους ( σελ. 72 ) αξιωματικός SOE Nicholas Hammond ανέφερε : « Μεταξάς και Παπάγος , μεταξύ άλλων, στρατηγοί , όλοι εκπαιδευμένοι στη Γερμανία το καθεστώς τους είναι απίθανο να αντισταθεί σε μια γερμανική επίθεση , όπως τα δύο καθεστώτα μοιράζονται πολλά κοινά " [ δηλαδή ήταν τόσο φασιστικό ] ( σελ.73 ) παράγοντα British Intelligence Ian Sabey σημείωσε τα εξής: . . ». μόνο το μισό έθνος είναι φιλοβρεττανός . το άλλο μισό , συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτικών και των στρατηγών , είναι σαφώς υπέρ-γερμανικά " ( σ. 74 ) . οι Βρετανοί γνώριζαν αυτό, αλλά έστειλε ANZAC στρατεύματα εκεί ούτως ή άλλως . Ποιο ήταν το αποτέλεσμα ;

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ :
1 . 13 Ιανουαρίου, 1941 Βρετανού στρατηγού Wavell φτάνει στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μεταξάς . Μεταξάς απαιτεί καμία βρετανική δύναμη να σταλούν στην Ελλάδα , εκτός εάν είναι δέκα τμήματα ισχυρή ως « κάτι μικρότερο θα προκαλέσει μόνο τις 12 γερμανικές μεραρχίες που βασίζονται στη Ρουμανία » ( σελ.36 ) .

2 . 29 Ιαν 1941 Μεταξάς πεθαίνει ξαφνικά . Οι φήμες που διαδίδονται ότι ένας βρετανός στρατιώτης » επισκέφθηκε στο σπίτι του » το πρωί του θανάτου του με μια « κύλινδρο αερίου » . ( σελ.39 )

3 . Βρετανική κυβέρνηση αμέσως διατάζει το αυστραλιανό 6ο και 7ο διαιρέσεις και 2ο NZ Division στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική .

4 . 6 του Απρίλη 1941 : Οι γερμανικές δυνάμεις να εισέλθουν στην Ελλάδα . Μόνο το ένα τρίτο των ANZAC στρατεύματα στη χώρα . 7thAD είναι πολύ αργά και χάνει τη μάχη εξ ολοκλήρου . ( σελ.78 ) .

5 . Η βρετανική υποσχέθηκε μονάδες ANZAC «στενή συνεργασία » με το « πρώτης γραμμής ελληνικές μονάδες » . Αντ 'αυτού βρήκαν τους εαυτούς τους δεσμευμένους σε μονάδες δεύτερης κατηγορίας που αποτελείται από ηλικιωμένους εφέδρους , μόνο γαϊδουράκια μεταφοράς τους ή handcarts ( σ.76) . Η βρετανική υπό την προϋπόθεση ότι οι μονάδες ANZAC χωρίς Έλληνες ερμηνευτές να καταστεί η «στενή συνεργασία» αδύνατη, καθώς λίγοι Έλληνες στρατιώτες μιλούσαν αγγλικά ( σ. 81). Οι λίγοι Βρετανοί αξιωματικοί που μιλούσε Ελληνικά όλα επέλεξε να παραμείνει στο Command HQ στην Αθήνα μακριά από τις βόρειες μέτωπα ( σ.83 ) .
Χιλ έθεσε ένα ενδιαφέρον σημείο : " Υπήρχαν 3.000 Κύπριοι και 1.679 Παλαιστινιακή ( sic ) στρατευμάτων στο ελληνικό θέατρο των επιχειρήσεων . Αντί να αποδοθεί ως « διερμηνείς » το Βρετανικό διατεθεί αποκλειστικά σε αυτά αναγκαστικής εργασίας τάγματα . ( ibid ) .

6 . " Σύμμαχοι δεν είχαν κεντρική δομή διοίκησης στην Ελλάδα . Αντ 'αυτού αντίπαλος Ελληνική , Βρετανούς και Αυστραλούς HQ εντολής συνυπήρχαν αμήχανα . Π.χ. Βασιλική Πολεμική Αεροπορία ( RAF ) μονάδες τοποθετήθηκαν κάτω από την εντολή του ελληνικού στρατού . Βρετανικές μονάδες δεξαμενή υποτίθεται ότι ήταν κάτω από την εντολή των αυστραλιανών μονάδων, αλλά αρνήθηκε όλες τις παραγγελίες από τους διοικητές της Αυστραλίας . ( σελ. 84 ) .

7 . Όταν οι γερμανικές δυνάμεις εισήλθαν στην Ελλάδα , Ελληνική αρχηγός του στρατού Παπάγος αρνήθηκε να οργανώσει μια στρατηγική υποχώρηση για δήθεν « πολιτικούς λόγους » . Σε ένα στάδιο, ακόμη και καταδικαστεί σε βρετανικές μονάδες πιο μπροστά , σε εκτεθειμένες θέσεις ( p.85 ) . Ήταν αργότερα πρότεινε να ελπίσει Γιουγκοσλαβία θα μπει στον πόλεμο στο πλευρό στην Ελλάδα . 8 Απρίλη του 1941 : Γιουγκοσλαβικής αντίσταση καταρρέει , δύο ημέρες μετά την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα .

8 . 9 Απριλίου Γενική Mackay , Κολοράντο 6ο μ.Χ. του , συναντήθηκε με τον Γενικό Karassos να επαιτούν για τους διερμηνείς . Μετά από τρεις ώρες έφυγε - με κανένα .

9 . 10 του Απριλίου, 1941 : Ελληνική αντίσταση στις συνοριακές καταρρέει .

10 . Γειτονικές μονάδες 6ο μ.Χ. , τα 12ο και 20ο Ελληνικό διαιρέσεις , έφυγαν από την Βέροια πέρασμα αφήνοντας το ANZAC είναι εκτεθειμένοι . ( σ.95 ) .

11 . 11 Απριλίου του 1941 : 6ο μ.Χ. ξύπνιοι να βρουν 12ο και 20ο GD είχε εξαφανιστεί εν μία νυκτί " . ( σ. 96 ) . 6ο μ.Χ. Γενικό Rowell αργότερα έγραψε : « αυτά τα δύο [ ελληνική ] διαιρέσεις αποσυντεθεί . Μετά από αυτό, σταμάτησε να λαμβάνει καθόλου υπόψη της την υποστήριξη του Ελληνικού Στρατού » . ( σ. 97 ) . Συνολικά Ελληνική διοικητής , Παπάγος , αρνείται να σταματήσει τις δραστηριότητές του Ελληνικού Στρατού κατά των Ιταλών στο αλβανικό μέτωπο.

12 . 17 Απριλίου 12th αυστραλιανή ταξιαρχία ( 17 AB ) φτάνουν στην Ελλάδα για να « βρουν μια συνεχή ροή των ελληνικών στρατευμάτων κατευθυνόμενοι προς το Νότο , δημιουργούμε σύγχυση στους δρόμους . 3.000 φτάνουν στη βάση μας Καλαμπάκας σε μια μέρα . Όλοι είπαν ότι θα διαταχθεί να « υποχώρηση και να εγκαταλείψουν τα παλαιά όπλα τους . Νέα αυτές είναι που θα εκδοθεί αργότερα » .

13 . 13 Απρ. Αλβανικό μέτωπο του Ελληνικού Στρατού , περικυκλωμένη από ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις , καταρρέει .

14 . 14 Απρίλη Γιουγκοσλαβία μήνυσε για την ειρήνη » ( σ. 98 ) .

15 . 17 Απριλίου 15th Bde του Ταξίαρχος Savige συναντά στρατηγός Τσολάκογλου , διοικητής του ελληνικού III Σώματος Στρατού . Savige τον βρίσκει : « απρόθυμες να πολεμήσουν » ( σελ.99 - 100 ) . Αργότερα, κατηγορώντας τον « σκόπιμα αποσύνθεσης δυνάμεις του » ( σ.102 ) .

16 . 16 Απρ : Savige 17 AB βλέπει την ελληνική γενικά και το επιτελείο του να εγκαταλείψει Καλαμπάκα . Γερμανοί στρατιώτες φτάνουν αμέσως μετά , εισέρχονται ομόφωνα » ( σ.103 )

17 . 16 Απριλίου : Ελληνικό Στρατό Υπουργός & Γενικού Στρατηγείου Για όλα τα στρατεύματα για να πάει σε « άδεια δύο μήνες " ( σ.103 ) . Laird Archer στην Αθήνα : « αποδυνάμωσε το μέτωπο και « άνοιξαν τις πόρτες » στους Γερμανούς » . Ian Sabey : " ολόκληρο το στρατό στην Αλβανία είχε χορηγηθεί άδεια διαμονής αορίστου χρόνου » ( ibid)

18 . 18 Απρ. Υπουργός Οικονομικών εκδίδει δύο μήνες με αμοιβή σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους συν δύο επιπλέον μήνες συν ένα μπόνους των 3.000 δρχ. η κάθε μία , δίνοντας την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να καταρρεύσει ( σ.106 ) . Αντιμέτωποι με τέτοια προδοσία ο Έλληνας πρωθυπουργός , Κορυζή , λαμβάνεται ένα κοινό με το βασιλιά ο οποίος στη συνέχεια τον κατηγόρησαν για τις ενέργειες υπουργού του. Εκείνο το βράδυ Κορυζής αυτοκτόνησε . Η βρετανική κυβέρνηση κράτησε η κυβέρνηση της Αυστραλίας εντελώς απληροφόρητοι αυτής της κατάστασης , όπως εξελίχθηκε στην Ελλάδα » ( σ.107 ) .

19 . 20 Απριλίου : Διοικητής του Στρατού Γενική Πίτσικα αρνείται να παραδώσει έτσι απολύεται από τον Ελληνικό Στρατό HQ και αντικαταστάθηκε από τον Τσολάκογλου που υπογράφει ανακωχή με τους Γερμανούς " ( σ.108 ) . " Γενική Πίτσικα αποστέλλεται σε Νταχάου KL " . ( σ.121 ) .

«Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα επηρέασε την εκστρατεία, αλλά της Αυστραλίας μελέτες του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν συζητήσει τη μάχη σε πλήρη απομόνωση . Ο ρόλος του 5ου Σιωπητήριο , το pro - φασιστική στρατιωτική και η κυβέρνηση δεν εξέτασαν ποτέ . Έτσι, μέρος της εκστρατείας έχει γραφτεί από την ιστορία » . ( σ. 87 )

Διαταγή της μάχης :
1 . ΕΛΛΆΔΑ : " Το Ελληνικό Στρατό το 1939 είχε 16 μεραρχίες ή 300.000 από έναν πληθυσμό μόλις 7.222.000 Έξι τμήματα απεστάλησαν στην Αλβανία , έξι για την υπεράσπιση της βουλγαρικής σύνορα [ συμπεριλαμβανομένης της Γραμμής Μεταξά των οχυρών ] και μόνο τέσσερις για να υπερασπιστεί το υπόλοιπο της . χώρα . Ο στρατός δεν είχε δεξαμενές , δεν αντιαρματικά όπλα ή αντιαεροπορικά . για τη μεταφορά στηρίχθηκε στους σιδηροδρόμους και είχαν επιτάξει όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα και τα υποζύγια της χώρας . οι Βρετανοί είχαν να φέρουν τα δικά τους μουλάρια από την Αίγυπτο . στην Ελλάδα Πολεμική Αεροπορία είχε 143 αεροσκάφη , όλα τα παραλειπόμενα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο . Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε δύο καταδρομικά , αντιτορπιλικά και 10 υποβρύχια έξι , και από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ( p.396 ) . από το 1939-45 η Ελλάδα έχασε μόνο 35.000 στρατιωτικό προσωπικό , αλλά 700.000 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 71.300 Εβραίοι " . ( p.398 ) .

2 . ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ :
Επειδή το βρετανικό στρατό στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν τόσο μικρά μέσα τους είπε ψέματα για να κάνει να φαίνεται μεγαλύτερο . Πώς ; Εάν οι μονάδες ANZAC κέρδισε μια μάχη που δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιοι. Είχαν ονομάζεται « British Forces Κοινή πλούτο » . Μόνο όταν τα αγόρια μας έχασε μια μάχη ήταν αυτοί που χαρακτηρίζεται ως τέτοια . Με αυτόν τον τρόπο το βρετανικό κοινό πρώτες πρωινές οδηγεί στο συμπέρασμα στρατεύματά τους ήταν πάντα νικηφόρα και κάθε χάνει οφείλονταν στην αποτυχία της « αποικιακής » στρατεύματα . Για το λόγο αυτό, « η μάχη της Ελλάδα », είναι γνωστό ότι Βρετανοί ως « ήττα ANZAC » .

«Από 62.532 στρατευμάτων της Κοινοπολιτείας » συμμετέχουν μόνο 21.880 ήταν Βρετανοί . Από τα υπόλοιπα 17.125 ήταν ΟΕΕ και 16.720 NZ Στρατού . Σύνολο χάνει τη συνδυασμένη δύναμη ήταν μόνο 900 σκοτώθηκαν , αλλά 13.958 αιχμάλωτοι πολέμου . Επιζώντες απομακρύνθηκαν στην Κρήτη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν « πακέτο » τους . πίσω περιλαμβάνονται : 290 αεροσκάφη ? 8.000 οχήματα ? 54 βαριά και 444 ελαφρά κανόνι ? 431 όλμοι ? 39 αντιαρματικά όπλα ? 151.950 τουφέκια ? 134 θωρακισμένα οχήματα ? 2.710 οχήματα με κινητήρα ? «άλλες» τροχοφόρα οχήματα 600 » . [πηγή : Gavin Long : Ελλάδα , Κρήτη , Συρία ( Collins : Sydney , 1986 , pp.182 - 3 ) ​​]

" Μετά από τη μάχη Ελλάδα βρετανικών δυνάμεων εκκενώθηκαν offshore , για τη γειτονική Κρήτη . Ο γερμανικός στρατός ακολούθησε . Μία δεύτερη μάχη ακολούθησε το Μάιο του 1941 . Σύνολο συμμαχικών δυνάμεων στην Κρήτη αριθμούσε 31.200 . 17.000 ήταν Βρετανοί 7.700 ΟΕΕ και 6.500 NZ Στρατού . Στο μάχη της Κρήτης του ΟΕΕ υπέστη 274 KIA με 3.102 αιχμάλωτοι πολέμου NZ Στρατού έχασαν 671 σκοτώθηκαν και 1.692 αιχμαλώτους πολέμου Βρετανοί έχασαν 612 KIA & 5.315 αιχμάλωτοι πολέμου " [πηγή : Γ. Long , ό.π. pp.315 - 316 ] .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :
«Η Ελλάδα ήταν μια εκστρατεία που είχε ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας . Οι Βρετανοί γνώριζαν αυτό, αλλά επέμενε για πολιτικούς λόγους . Το Ελληνικό Στρατό ήξερε και έτσι αρνήθηκε να θυσιάσει τους άνδρες σε μια μάταιη χειρονομία παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής τους με τη βρετανική . Αν η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει πει την αλήθεια από τους Βρετανούς , είναι απίθανο ότι θα έχουν συμφωνήσει να αυστραλιανά στρατεύματα που συμμετέχουν " . ( Μ. Χιλ p.391 )

[ Η έμφαση είναι δική μας όλη ] .
Box 635 PS Strathpine 4500 Αυστραλία φωνο 0448187 582
Email : australiannationlaction@yahoo.com.au
australiannationalaction2.blogspot.com.au /


VIVLIOKRITIKI̱ - FULL SYNOPSI̱ 
apó Parchin Hamatiah
Kánte kritikí̱ di̱mosiév̱etai sto ethnikó symféron . Den dráseis tha prépei na synachtheí í̱ sio̱pi̱rí̱ . Oi apópseis pou ekfrázontai paraménoun apolýto̱s ekeínes tou syngraféa .
Diggers kai oi Élli̱nes Af̱stralianí̱ ekstrateíes sti̱n Elláda kai ti̱n Krí̱ti̱ .
Me Dr María Hill ( Sídneï :̱ Panepistí̱mio ti̱s Néas Nótias Oualías Press, 2010 ) .
GIA TO VIVLIO :̱ To vivlío af̱tó tha boroúse na échei grafteí kalýtera . Chreiázetai epeigónto̱s éna prógramma epexergasías . Tha boroúse éf̱kola na eíche kopeí apó 500pp éo̱s 50 ppm . Af̱tí̱ i̱ aparaíti̱ti̱ paramýthi boreí na apotýchei na lávei ti̱n prosochí̱ pou ti̱s axízei ofeíletai se af̱tó dysanágno̱sto vivlío. O syngraféas , M. Hill, eínai Élli̱nas ti̱s Af̱stralías kai kathi̱gi̱tí̱ sto Af̱stralianó Ámynas Scholí̱ Ikáro̱n . I̱ mi̱téra ti̱s í̱tan pénte etó̱n , ótan ta germaniká stratév̱mata éftasan sti̱n Elláda . M.Hill yposti̱rízei óti af̱tó eínai to « pró̱to vivlío pou gráfti̱ke sti̱n anglikí̱ gló̱ssa gia tous Élli̱nes kai ti̱n Krí̱ti̱ ekstrateíes apó Élli̱na ti̱s Af̱stralías » .

SCHETIKA ME TON SYNGRAFEA :̱ M. Chil paírnei mia óchi enteló̱s epitychi̱méni̱ proséngisi̱ ston pólemo . Meriká apó ta symperásmatá ti̱s , den eínai vásima . Spáei kardinálios nómo̱n ti̱s istorías , kánontas ev̱reía genikéf̱seis apó memono̱ména peristatiká . Giatí den ADFA apascholoún Chil mia gynaíka cho̱rís stratio̱tikí̱ empeiría? ADFA systáthi̱ke apó ti̱n kyvérni̱si̱ aristeroí ALP na antikatastí̱sei ti̱n pio paradosiakoí Duntroon Stratio̱tikí̱ Akadi̱mía . ADFA échei móno 75 mathi̱tés kai apoteleí vrachíona ti̱s UNSW , i̱ ídia éna Ultra -Aristerá panepisti̱mioúpoli̱ . Chri̱simopoieí mia gynaíka cho̱rís stratio̱tikó ypóvathro gia na milí̱sei sto méllon axio̱matikoús nói̱ma an eíste énas politikós epítropos ekpaídef̱si̱s stolí̱ , óchi mia pragmatikí̱ stratio̱tikí̱ akadi̱mía . To parakáto̱ eínai mia períli̱psi̱ tou vivlíou tou Hill :̱

( sel.1 ) «Sti̱n Mar. 1941 i̱ Vretanía ésteile 62.532 stratió̱tes sti̱n Elláda . Perilámvane Vretanoí, Af̱straloí , Néa Zi̱landía Palaistíni̱s kai kypriakés monádes . Méchri ti̱ stigmí̱ pou éftasan ton Elli̱nikó Strató eíche prosli̱ftheí gia éxi mí̱nes ago̱nízontai oi Italoí ypó ton Mousolíni pou eíche eisévale sti̱n Elláda stis 28 Okto̱vríou 1940. I̱ vretanikí̱ parousía enthárryne mia germanikí̱ apánti̱si̱ . Af̱tó í̱rthe stis 6 Aprilíou 1941, ótan eisévalan me 100.000 stratió̱tes kai 1.394 aeroskáfi̱ " .

" Stis 25 Aprilíou 1941 í̱tan safés i̱ vretanikí̱ ekstrateía eíche chatheí. Árchisan mia megáli̱ ypochó̱ri̱si̱ kai apochó̱ri̱si̱ sto ni̱sí ti̱s Krí̱ti̱s . 10.000 symmachiká stratév̱mata eíchan sylli̱ftheí sti̱n Elláda échei meínei píso̱ apó ti̱n fygí̱ Vretanoús. Apó af̱toús ekkenó̱thi̱kan sti̱n Krí̱ti̱ oi misoí í̱tan áfi̱se ekeí gia na antistatheí ti̱n anamenómeni̱ germanikí̱ áfixi̱ . Vretanikí̱ Koinopoliteía dynámeis ektopisménous sti̱n Krí̱ti̱ arithmoúse 31.200 Élli̱nes kai 25.000 Élli̱nes . Af̱toí entáchthi̱kan ta vretaniká / elli̱nikés frourés 5.600 ándres gia éna sýnolo 61,800 . Enántia se af̱tó i̱ Germanía anaptychtheí móno 23.000 ándres . sti̱n Krí̱ti̱ , oi Sýmmachoi ligóteroi Germanoí 3:̱01 , allá to apotélesma í̱tan to ídio . i̱ vretano-elli̱nikí̱ ekstrateía katá to̱n Germanó̱n sti̱n Elláda dií̱rki̱se tésseris evdomádes , allá sti̱n Krí̱ti̱ móno 10 i̱méres ( 20 - 30 Máios 1941 ) . to kóstos ti̱s germanikí̱s níki̱s sti̱n Krí̱ti̱ í̱tan polý ypsi̱lóteri̱ , 6.580 ándres énanti British / Elli̱nikí̱ chánei móno 3.967 " ( sel. 15 ) .

" Oi Élli̱nes istorikoí synkentró̱noun tis spoudés tous tou V Pankosmíou Polémou sto alvanikó méto̱po , ti̱n italikí̱ eisvolí̱ kai 28 Okto̱vríou tou 1940 i̱ opoía eínai i̱ déf̱teri̱ pio si̱mantikí̱ i̱méra sti̱n Elláda metá ti̱n I̱méra ti̱s Anexarti̱sías apó ti̱n Tourkía , to 1821 . Den theo̱roún ti̱ germanikí̱ eisvolí̱ o̱s « máchi̱ » . Boroún éf̱kola na anagno̱rísei ton Elli̱nikó Strató den éthese éna megálo méros ti̱s yperáspisi̱s oúte to Genikó Epiteleío poté ti̱n próthesi̱ na , pistév̱ontas dikaío̱s óti i̱ Germanía tous ligóteroi se megálo vathmó . Se antíthesi̱ me ton pólemo katá ti̱s Italías i̱ vretanikí̱ diáleimma , apó Mártio méchri Aprílio tou 1941, eínai aplá mia « analampí̱ » sti̱n elli̱nikí̱ istoría " . Gia to lógo af̱tó ( sel.16 ) den ypárchei kanéna archeío apó af̱tó se othónes Elli̱nikó Mouseío polémou í̱ fo̱tografió̱n " .

" Eínai adýnato na syzi̱ti̱theí o rólos Elláda sto V 'Pankósmio Pólemo . Elli̱nikí̱ aprothymía na syzi̱tí̱sei ton pólemo anaféretai apó tous istorikoús o̱s « I̱ Sio̱pí̱ » . I̱ Elli̱nikí̱ sio̱pí̱ gia to V 'Pankósmio Pólemo eínai synklonistikó . Den tha grápso̱ gia í̱ na to syzi̱tí̱soume . ( sel.17 ) O pólemos eínai éna théma tampoú , epeidí̱ to elli̱nikó emfýlio pólemo 1945-1949 xekíni̱se améso̱s metá ton V Pankósmio Pólemo . To polo̱méno to éthnos . Étsi, se antíthesi̱ me ti̱n Af̱stralía ypárchoun líges i̱ró̱a V 'Pankosmíou Polémou sti̱n Elláda . Dedoménou óti i̱ Aristerá kyriárchi̱se anti - germanikí̱ antístasi̱ to théma logokrínetai , oi symmetéchontes ti̱s charakti̱risteí o̱s « li̱stés » . David Close léei « pollá kathestó̱ta katastélloun to parelthón , oi Élli̱nes eínai to cheirótero » ( ibid) .

Lamvánontas ypópsi̱ óla af̱tá , ó, ti prokaleítai apó tous Af̱straloús na páme ekeí ? Akrivó̱s ópo̱s sti̱n Kallípoli̱ to 1915 , ótan eisévale i̱ Tourkía , i̱ apánti̱si̱ eínai aplí̱ :̱ « i̱ vretanikí̱ » . ( sel. 24 ) :̱ " to vretanikó polemikó grafeío ypologízetai stis archés tou 1941 óti o germanikós stratós tha paratássoun 170 tmí̱mata katá 85 galliká kai móno déka Vretanoús. Af̱stralía eíche éna ischyró diapragmatef̱tikó chartí . ( sel. 25 ) O̱stóso, i̱ vretanikí̱ paréchontai sti̱n Af̱stralía móno me tis pli̱roforíes pou tous í̱thelan na échoun étsi tha ftásei se parómoia symperásmata :̱ . í̱tan pros to symféron tous na steíloun stratév̱mata sti̱n Elláda » ( sel.27 )

«Oi epísi̱moi lógoi gia ti̱n apostolí̱ stratev̱máto̱n sti̱n Elláda den échei nói̱ma , ópo̱s i̱ vretanikí̱ kyvérni̱si̱ kai i̱ ypsi̱lí̱ entolí̱ paradéchthi̱ke óti í̱xeran óti tha chásoun ta pánta pou ésteilan sti̱n Elláda tóso ti̱n ylikí̱ óso kai oi ándres Elizabeth Barker mas léei :̱ . « I̱ vretanikí̱ kyvérni̱si̱ píese ti̱n elli̱nikí̱ , Giounkoslavías kai . tourkikés kyverní̱seis na bei ston pólemo sto plev̱ró to̱n symmácho̱n Vretanós ypourgós Exo̱terikó̱n Ántoni Í̱nten kaf̱chí̱thi̱ke pénte mí̱nes metá ti̱n ekstrateía :̱ « ámyna Elláda anastáto̱se chronodiágramma tou Chítler gia mia epíthesi̱ sti̱ Ro̱sía gia éxi evdomádes zo̱tikí̱s si̱masías » ( sel. 28 ) .

«Énas állos lógos gia ti̱ vretanikí̱ epémvasi̱ í̱tan o vasiliás ti̱s Elláda í̱tan mia Anglophile . Exóristos to 1923 , katéfyge sti̱ Vretanía . Ekeí exédo̱se vretanikí̱ syní̱theies kai í̱thi̱ . (sel.29 ) Oi Vretanoí ton eíde o̱s éna chrí̱simo ago̱gós gia ti̱n epirroí̱ sti̱n Elláda . ( sel.30 ) Sti̱ dekaetía tou 1930 oi dýo chó̱res éginan tóso kontá pou i̱ Elláda zí̱ti̱se , akómi̱ kai mia epísi̱mi̱ stratio̱tikí̱ symmachía me ti̱ Vretanía . Af̱tó arní̱thi̱ke ev̱geniká o̱s to 1939 Vretanós ypourgós Ámynas Lef̱kí̱ Vívlos paradéchthi̱ke profi̱tiká :̱ «káthe prospátheia na sti̱ríxei ti̱n Elláda den tha í̱tan vió̱simi̱ » .

"I̱ Germanía eíde óti i̱ Vretanía zi̱toúse aformí̱ gia na eisélthoun sti̱n Elláda . Af̱tó tha epitrépsei na to chri̱simopoií̱sete to̱n elli̱nikó̱n aerodromío̱n kai naf̱tikés váseis gia na vomvardísoun tis petrelaiopi̱gés ti̱s Roumanías , di̱miourgó̱ntas éna « Valkanikó méto̱po » . [Germanía exakoloutheí na exartátai apó roumanikoú ládi méchri to 1944 . Apó̱leia ti̱s si̱matodóti̱se to télos gia to Tríto Ráich . I̱ prokatavolí̱ tou Stálin'nkrant kai , sti̱ synécheia, Tsetsenía to 1942 í̱tan mia prospátheia na exasfalísei to petrélaio ti̱s Ro̱sías gia to Ráich gia ti̱ meío̱si̱ af̱tí̱s ti̱s exárti̱si̱s . ER ] . O stóchos ti̱s « Valkanikó méto̱po » í̱tan éna apó ta agapi̱ména tou Tsó̱rtsil apó to 1939 kai metá " ( s.31 ) .

" Gállos strati̱gós Weygand symfó̱ni̱se Metá to 1939 , pou to anaférei o̱s « Anatolikó Méto̱po » to̱n Symmácho̱n - . . Elláda , ti̱n Tourkía kai ti̱ Giounkoslavía Se apánti̱si̱ , oi treis af̱tés chó̱res fovoúntai na gínei éna « méto̱po » gia ti̱ Vretanía kai ti̱ Gallía , móno na thysiasteí o̱s eíche Polo̱nía . kai ti̱n Tsechoslovakía Metá ton pólemo o Germanós ypourgós Exo̱terikó̱n Rímpentrop paradéchthi̱ke:̱ « o Fýrer katélavan ti̱n Elláda kai ti̱ Giounkoslavía gia na prolávei to schi̱matismó tou Valkanikó méto̱po » ( s. 32) [ i̱ ypográmmisi̱ dikí̱ mas óli̱ ] .

" Protimó̱ntas na apofef̱chtheí af̱tó Valkánia emplokí̱s Chítler próteine ant 'af̱toú mia enallaktikí̱ Próteine mia« symfo̱nía » anámesa sti̱n Elláda kai ti̱n Italía, sýmfo̱na me ti̱n opoía tha prépei na epitrapeí sti̱n Elláda na diati̱rí̱sei óli̱ ti̱n epikráteia ti̱s Alvanías eíchan sylli̱ftheí apó ti̱n Italía I̱ vasikí̱ proüpóthesi̱ :̱ . . Den vretanikés monádes eprókeito na na stathmév̱oun epí elli̱nikoú edáfous . Apelpisménos gia na tous nerochýtes af̱tí̱ ti̱n eiri̱nikí̱ dief̱théti̱si̱ , Ypourgeío Exo̱terikó̱n ti̱s Vretanías eíde o̱s aparaíti̱to na lávoun ti̱n ádeia gia mia vretanikí̱ parousía sti̱n Elláda , me ti̱n elpída na prokaloún mia germanikí̱ apánti̱si̱ . gia éna chróno prin apó ti̱n epíthesi̱ sti̱n Elláda apó ti̱n italikí̱ dynámeis , i̱ kyvérni̱si̱ sti̱n Elláda eíche zi̱tí̱sei epeigónto̱s vretanikó stratio̱tikó exoplismó , eidiká sýnchrona aeroskáfi̱ " . ( sel. 33 )

«I̱ Vretanía eíche epaneili̱mména arni̱theí , vlépontas ta aití̱mata af̱tá o̱s mochlós gia ti̱n epítef̱xi̱ ti̱s epithymi̱tí̱s ti̱n parousía tous sti̱n Elláda . ( Sel.33 ) Apogoi̱tev̱ménoi , Elláda teliká parékampse ti̱ Vretanía . Polý sýntoma exasfálise mia ypóschesi̱ stratio̱tikó̱n aeroskafó̱n apó tis I̱PA . Allá ótan aéras kýrio Marshal Longmore akoúsei apó af̱tó í̱tan éxallos kai askeítai éntoni̱ diplo̱matikí̱ píesi̱ sti̱n kyvérni̱si̱ to̱n I̱PA , káti pou tous anankázei na akyró̱sete ti̱n parangelía " .

«Dedoméni̱s Chokehold tous gia tis énoples dynámeis sti̱n Elláda , i̱ Vretanía gnó̱rize i̱ Elláda tha xemeínei apó pyromachiká kápoia stigmí̱ sta téli̱ Fevrouaríou 1941. Germanías to í̱xere af̱tó epísi̱s [ chroniká étsi ti̱n áfixí̱ tous gia Aprílios 1941 ] . Vretanía apló̱s bidded chróno tous méchri 13 tou Genári̱, 1941 , ótan o Strati̱gós Wavell éftase sti̱n Athí̱na gia « synomilíes » me ti̱n General Metaxá kyvérni̱si̱. Metaxá apróthyma symfó̱ni̱se na epitrépsei mia vretanikí̱ dýnami̱ sti̱n Elláda, allá arní̱thi̱ke na dechtheí típota ligótero apó déka tmí̱mata tou Vretanikoú o̱s « típota ligótero tha prokalései móno tis 12 germanikés merarchíes sti̱ Roumanía » (sel. 36 ) .

( s.38 ) Ti̱n 29i̱ Ianouaríou 1941 Genikí̱ Metaxás péthane xafniká . Fí̱mes sti̱n Elláda kati̱góri̱se ti̱ Vretanía , eidiká metá Vretanós stratió̱ti̱s eíche dei sto spíti tou ti̱n i̱méra tou thanátou tou ( sel.39 ) . I̱ vretanikí̱ ypostí̱rixe sthenará «adýnames antikatástasi̱ , Koryzí̱ , ópo̱s o ídios éleipe tóso Metaxá Metaxá stratio̱tikés gnó̱seis kai ischyró charaktí̱ra . Vretanía eíche tó̱ra éna néo fóvo :̱ óti i̱ Elláda tha boroúse na ypográpsei mia xecho̱ristí̱ eirí̱ni̱ me ti̱ Germanía , ópo̱s óloi í̱xeran óti den eíche kamía pragmatikí̱ próthesi̱ na voi̱thí̱sei ti̱n Elláda. Af̱tós eínai o lógos pou oi stratió̱tes stélnontai sti̱n Elláda den eíche kamía gnó̱si̱ ti̱s chó̱ras , den dóthi̱kan chártes Elláda í̱ ti̱n katanói̱si̱ ti̱s germanikí̱s kataskev̱í̱s sidi̱rodromikoú diktýou . Antithéto̱s, i̱ Germanía eíche mia makrá kai stení̱ oikonomikí̱ schési̱ me ti̱n Elláda .

Óso gia ta ópla tou Elli̱nikoú Stratoú , af̱tés den í̱tan vretanikí̱s katago̱gí̱s , allá apó ti̱ Gallía kai ti̱ Voulgaría . Tha í̱tan enteló̱s asymvívasti̱ me típota i̱ Vretanía tha boroúse na paráschei . ( s.49 ) . Francis de Guingand , énas axio̱matikós tou proso̱pikoú se synantí̱seis me tis elli̱nikés archés , dí̱lo̱se :̱ «emeís , parésyran tous Élli̱nes o̱s pros ti̱n ikanóti̱tá mas na tous voi̱thí̱soume . O̱s apotélesma échoume chásei pollés zo̱és , to sýnolo tou exoplismoú mas kai se kíndyno olókli̱ri̱ ti̱ thési̱ mas sti̱ Mési̱ Anatolí̱ . Férame gia ti̱n katastrofí̱ sti̱ Dytikí̱ Éri̱mo kai pétaxe makriá káthe ef̱kairía gia na katharísei dynámeis tou Áxona apó tóso makriá óso i̱ Trípoli̱ " ( sel.50 ) .

" Deception katalávei se megálo vathmó stis schéseis metaxý ti̱s Af̱stralías , ti̱s Vretanías kai i̱ Elláda af̱tí̱ ti̱ stigmí̱ . Af̱stralía exapatí̱thi̱ke na pistépsei i̱ proteinómeni̱ ekstrateía í̱tan vió̱simi̱ kai eíche mia pithanóti̱ta epitychías . Genikí̱ Blamey , i̱ af̱stralianí̱ dioiki̱tí̱s , eíche exapati̱theí apó tous Vretanoús sti̱ sképsi̱ tou Pro̱thypourgoú ti̱s Af̱stralías Menzies eíche enkritheí apó ti̱n apostolí̱ , enó̱ i̱ vretanikí̱ eípe Menzies eípan Blamey eíche enkritheí apó af̱tó, ótan den eíche . Af̱straloí sterí̱thi̱kan ti̱n prósvasi̱ se synomilíes ypsi̱loú epipédou metaxý ti̱s Vretanías kai ti̱n Elláda páno̱ apó ti̱n anáptyxi̱ to̱n af̱stralianó̱n stratev̱máto̱n . ( s.52 ) Af̱stralía émeine éxo̱ apó to vrócho noi̱mosýni̱s " ( sel.57 ) .

« I̱ kyvérni̱si̱ ti̱s Af̱stralías eíche líga kanália gia ti̱n apókti̱si̱ anexárti̱tes pli̱roforíes , sti̱rizómeni̱ se Office I̱gemonía ti̱s Vretanías . Af̱tó antikatoptrízetai móno epísi̱mi̱ vretanikí̱ kyvérni̱si̱ gno̱modotí̱seis ( sel. 58 ) . Oi fí̱mes árchisan na kykloforoún sta af̱stralianá mésa pou den zi̱tí̱thi̱ke i̱ gnó̱mi̱ katá ti̱ diárkeia ti̱s elli̱nikí̱s ekstrateías , ópou i̱ pleiopsi̱fía to̱n stratev̱máto̱n pou symmeteíchan í̱tan i̱ Af̱stralía kai Neozi̱landó̱n . ALP voulef̱tí̱s kati̱góri̱se to vretanikó ti̱s « en psychró̱ dolofonía sti̱n apostolí̱ aneparkó̱s exoplisména stratév̱mata tha sfachteí sti̱n Elláda kai ti̱n Krí̱ti̱ » . Vretanoí axio̱matoúchoi í̱tan éxallos " ( P.62 ) .

" Me ti̱n epistrofí̱ tou sti̱n Af̱stralía apó ti̱ Vretanía , o pro̱thypourgós Menzies anankásti̱ke na paraiti̱theí . Antikatastáthi̱ke apó to ALP i̱géti̱s ti̱s antipolítef̱si̱s , o John Curtin . ( sel. 63 ) Apokleismós ti̱s Anó̱tati̱s Dioíki̱si̱s ti̱s Af̱stralías apó vretano-elli̱nikí̱ synomilió̱n sí̱maine óti den gnó̱rizan ton Elli̱nikó Strató eíche exantli̱theí apó ti̱n katapolémi̱si̱ to̱n Italó̱n sti̱n Alvanía kai tha eínai se thési̱ na antistathoún se káthe germanikí̱ prokatavolés . ( sel. 64 ) John Robertson, anaférei :̱ « Tha den ypí̱rxan elli̱nikí̱ í̱ ti̱n Krí̱ti̱ kampánies eán Af̱stralías kai ti̱s Néas Zi̱landías stratév̱mata eíchan parakrati̱theí » . ( sel.66 ) . Stis archés tou polémou -1.939-1941 - Dominion stratév̱mata í̱tan i̱ pleiopsi̱fía tis énoples dynámeis ti̱s Mési̱s Anatolí̱s , ópo̱s i̱ Vretanía diatí̱ri̱se déka tmí̱mata sto I̱no̱méno Vasíleio gia ámyna enantíon germanikí̱ eisvolí̱ . Móno metá ton Ioúnio tou 1941 kyklofóri̱se af̱tés gia to kathí̱kon alloú " ( sel.66 ) .

" Apó ti̱ stigmí̱ pou páti̱se steriá sti̱n Elláda , to Mártio tou 1941 , af̱stralianá stratév̱mata eíchan parakolouthí̱sei . Athí̱na í̱tan pli̱mmyrisméni̱ se kataskópous . I̱ germanikí̱ presveías sti̱n Athí̱na parémeinan anoichtá o̱s epísi̱ma i̱ Elláda den í̱tan se pólemo méchri ti̱n eisvolí̱ pragmatopoií̱thi̱ke stis 6 Aprilíou 1941 . ( p.67 ) schési̱ Elláda me ti̱ Germanía prin apó to 1939 pou parágetai tó̱ra mia afthonía ti̱s Pémpti̱s Sio̱pi̱tí̱rio di̱miourgía enós efiálti̱ ti̱s asfáleias gia tous Af̱straloús eínai epifortisméni̱ me ti̱n « odikí̱ asfáleia » .

Ian Sabey , mia af̱stralianí̱ axio̱matikoú to̱n mystikó̱n ypi̱resió̱n sti̱n Elláda paraponéthi̱ke :̱ «ekthéseis sti̱n Af̱stralía apó ti̱n Elláda strífti̱kan . Ischyrísti̱kan oi Élli̱nes í̱tan « pistoí» sti̱ Vretanía . An af̱tó sí̱maine katátaxi̱ pémpti̱ Columnism í̱tan « pistoí» sti̱ synécheia, óti í̱tan akriví̱s . An éna terástio díktyo to̱n kataskópo̱n pro - Axis se káthe póli̱ kai cho̱rió xórkia pyretó̱di̱ ago̱nía gia ti̱ vretanikí̱ aitía, tóte oi Élli̱nes í̱tan « sýmmachoi » mas . Akóma kai oi iereís í̱tan sti̱n amoiví̱ to̱n Germanó̱n » ( s.68 ) .
" Tóso adýnamos í̱tan i̱ thési̱ ti̱s Vretanías sti̱n Elláda óti to Germanó Présvi̱ kai eíkosi voi̱thoús tou de stratópeda ( sic ) aféthi̱kan na perpatí̱sei stous drómous ti̱s kýrias póli̱s to̱n drasti̱riotí̱to̱n mas , enó̱ í̱mastan pragmatopoieí prospátheies gia na yperaspistoún enantíon tous . Pémptos Arthrográfos limenárchi̱ nav̱ági̱se i̱ monadikí̱ mas ef̱kairía na parameínei sti̱n Elláda me ti̱n anatínaxi̱ to í̱misy to̱n Limáni tou Peiraiá kai schedón káthe ploío se af̱tó » ( s.68 ) .

  «I̱ af̱stralianí̱ monádes pou fthánoun sti̱n Elláda í̱tan se ypsi̱lá epípeda metá Vóreias Afrikí̱s níkes tous . Allá me ploía sti̱n Elláda stis archés Martíou 1941 aneparkí̱ exoplismó kai periorisménes metaforés , den eínai katálli̱les gia pólemo sta vouná , antimetó̱pisan éna idiaítera mi̱chanopoii̱méno , kalá exoplisméno echthró me terástious pórous . Anzacs vréthi̱kan synechó̱s « sto tréximo » kai « ypochó̱ri̱si̱» gia to sýnolo , diárkeias enós mí̱na leitourgías . Oi perissóteroi arnoúntai na to onomásoume éna « í̱tta », allá af̱tó eínai ó, ti í̱tan . Germanoí édio̱xan tous Anzacs éxo̱ apó ti̱n Elláda me ti̱n tachýti̱ta spásimo tou laimoú - voi̱thoúmeni̱ kai ypokinoúmeni̱ apó ti̱n elli̱nikí̱ kyvérni̱si̱ kai ti̱n Anó̱tati̱ Dioíki̱si̱ ti̱s "(sel. 70 ) .

  " Prin apó to 1939 i̱ Germanía kai i̱ Elláda eíchan stenés oikonomikés schéseis . Germanía ependýsei se elli̱niká érga ypodomí̱s , me vási̱ to elli̱nikó sidi̱rodromikó díktyo kai ti̱ sýnchroni̱ Athí̱na ti̱lefo̱nikó kéntro. 50 Germanoús technikoús exakolouthoúsan na ergázontai ekeí ótan oi Anzacs éftase ( s.71 ) . Óla ta stratio̱tiká kai kyverni̱tiká ti̱lefo̱ní̱mata pérase apó af̱tí̱ ti̱n antallagí̱ . Polloí Élli̱nes epicheiri̱matíes eíchan ischyroús desmoús me germanikés etaireíes . Méchri to 1941 i̱ Germanía antiprosó̱pev̱e to 43 % to̱n elli̱nikó̱n exago̱gó̱n kai to 31% to̱n eisago̱gó̱n ti̱s .

Af̱toí oi ischyroí desmoí ekteinótan se stratio̱tikó kai politikó toméa . Élli̱nas i̱géti̱s [ Fýrer ? ] Genikí̱ Metaxás aní̱lthe sti̱n exousía se mia filo- fasistikó praxikópi̱ma stis 4 Av̱goústou 1936. Eíche ekpaidef̱teí sti̱ Germanía . Mólis sti̱n exousía o Metaxás katharisteí óla, allá Di̱mokratikoí kai oi Repoumplikánoi apó ti̱n kyvérni̱si̱ kai to strató . Móno pro - fasistikí̱ , ypér-germaniká stoicheía parémeine . 950 ypálli̱loi , to 25% tou só̱matos to̱n axio̱matikó̱n , apolýthi̱kan kai exorísti̱ke sto ni̱sí ti̱s Sykros gia na eínai pro - repoumplikanikí̱ í̱ polý ypér ti̱s di̱mokratías " .
[ Sti̱n pragmatikóti̱ta , i̱ Elláda í̱tan sýmmachos ti̱s Germanías . Giatí i̱ Vretanía thélei énan pólemo metaxý to̱n dýo ?̱] .

. . " Exaitías af̱tó̱n to̱n stenó̱n schéseo̱n me ti̱ Germanía , vretanikés mystikés amfivolíes gia ti̱n písti̱ ólo̱n to̱n Ellí̱no̱n apó ti̱n énarxi̱ Boroún, o̱stóso, apéfyge na eni̱meró̱noun schetiká tous Af̱straloús apó tis ani̱sychíes tous ( sel. 72 ) axio̱matikós SOE Nicholas Hammond anéfere :̱ « Metaxás kai Papágos , metaxý állo̱n, strati̱goí , óloi ekpaidev̱ménoi sti̱ Germanía to kathestó̱s tous eínai apíthano na antistatheí se mia germanikí̱ epíthesi̱ , ópo̱s ta dýo kathestó̱ta moirázontai pollá koiná " [ di̱ladí̱ í̱tan tóso fasistikó ] ( sel.73 ) parágonta British Intelligence Ian Sabey si̱meío̱se ta exí̱s:̱ . . ». móno to misó éthnos eínai filovrettanós . to állo misó , symperilamvanoméni̱s ti̱s pleiopsi̱fías to̱n Ellí̱no̱n politikó̱n kai to̱n strati̱gó̱n , eínai safó̱s ypér-germaniká " ( s. 74 ) . oi Vretanoí gnó̱rizan af̱tó, allá ésteile ANZAC stratév̱mata ekeí oúto̱s í̱ állo̱s . Poio í̱tan to apotélesma ?

CHRONODIAGRAMMA GIA TI̱N KATASTROFI̱ :̱
1 . 13 Ianouaríou, 1941 Vretanoú strati̱goú Wavell ftánei sti̱n Athí̱na gia synomilíes me ton Élli̱na Pro̱thypourgó Metaxás . Metaxás apaiteí kamía vretanikí̱ dýnami̱ na staloún sti̱n Elláda , ektós eán eínai déka tmí̱mata ischyrí̱ o̱s « káti mikrótero tha prokalései móno tis 12 germanikés merarchíes pou vasízontai sti̱ Roumanía » ( sel.36 ) .

2 . 29 Ian 1941 Metaxás pethaínei xafniká . Oi fí̱mes pou diadídontai óti énas vretanós stratió̱ti̱s » episkéfthi̱ke sto spíti tou » to pro̱í tou thanátou tou me mia « kýlindro aeríou » . ( sel.39 )

3 . Vretanikí̱ kyvérni̱si̱ améso̱s diatázei to af̱stralianó 6o kai 7o diairéseis kai 2o NZ Division sti̱n Elláda apó ti̱ Vóreia Afrikí̱ .

4 . 6 tou Apríli̱ 1941 :̱ Oi germanikés dynámeis na eisélthoun sti̱n Elláda . Móno to éna tríto to̱n ANZAC stratév̱mata sti̱ chó̱ra . 7thAD eínai polý argá kai chánei ti̱ máchi̱ ex oloklí̱rou . ( sel.78 ) .

5 . I̱ vretanikí̱ yposchéthi̱ke monádes ANZAC «stení̱ synergasía » me to « pró̱ti̱s grammí̱s elli̱nikés monádes » . Ant 'af̱toú vrí̱kan tous eaf̱toús tous desmev̱ménous se monádes déf̱teri̱s kati̱gorías pou apoteleítai apó i̱likio̱ménous efédrous , móno gaïdourákia metaforás tous í̱ handcarts ( s.76) . I̱ vretanikí̱ ypó ti̱n proüpóthesi̱ óti oi monádes ANZAC cho̱rís Élli̱nes ermi̱nef̱tés na katasteí i̱ «stení̱ synergasía» adýnati̱, kathó̱s lígoi Élli̱nes stratió̱tes miloúsan angliká ( s. 81). Oi lígoi Vretanoí axio̱matikoí pou miloúse Elli̱niká óla epélexe na parameínei sto Command HQ sti̱n Athí̱na makriá apó tis vóreies méto̱pa ( s.83 ) .
Chil éthese éna endiaféron si̱meío :̱ " Ypí̱rchan 3.000 Kýprioi kai 1.679 Palaistiniakí̱ ( sic ) stratev̱máto̱n sto elli̱nikó théatro to̱n epicheirí̱seo̱n . Antí na apodotheí o̱s « diermi̱neís » to Vretanikó diatetheí apokleistiká se af̱tá anankastikí̱s ergasías tágmata . ( ibid ) .

6 . " Sýmmachoi den eíchan kentrikí̱ domí̱ dioíki̱si̱s sti̱n Elláda . Ant 'af̱toú antípalos Elli̱nikí̱ , Vretanoús kai Af̱straloús HQ entolí̱s synypí̱rchan amí̱chana . P.ch. Vasilikí̱ Polemikí̱ Aeroporía ( RAF ) monádes topothetí̱thi̱kan káto̱ apó ti̱n entolí̱ tou elli̱nikoú stratoú . Vretanikés monádes dexamení̱ ypotíthetai óti í̱tan káto̱ apó ti̱n entolí̱ to̱n af̱stralianó̱n monádo̱n, allá arní̱thi̱ke óles tis parangelíes apó tous dioiki̱tés ti̱s Af̱stralías . ( sel. 84 ) .

7 . Ótan oi germanikés dynámeis eisí̱lthan sti̱n Elláda , Elli̱nikí̱ archi̱gós tou stratoú Papágos arní̱thi̱ke na organó̱sei mia strati̱gikí̱ ypochó̱ri̱si̱ gia dí̱then « politikoús lógous » . Se éna stádio, akómi̱ kai katadikasteí se vretanikés monádes pio brostá , se ektetheiménes théseis ( p.85 ) . Í̱tan argótera próteine na elpísei Giounkoslavía tha bei ston pólemo sto plev̱ró sti̱n Elláda . 8 Apríli̱ tou 1941 :̱ Giounkoslavikí̱s antístasi̱ katarréei , dýo i̱méres metá ti̱n eísodo to̱n Germanó̱n sti̱n Elláda .

8 . 9 Aprilíou Genikí̱ Mackay , Koloránto 6o m.CH. tou , synantí̱thi̱ke me ton Genikó Karassos na epaitoún gia tous diermi̱neís . Metá apó treis ó̱res éfyge - me kanéna .

9 . 10 tou Aprilíou, 1941 :̱ Elli̱nikí̱ antístasi̱ stis synoriakés katarréei .

10 . Geitonikés monádes 6o m.CH. , ta 12o kai 20o Elli̱nikó diairéseis , éfygan apó ti̱n Véroia pérasma afí̱nontas to ANZAC eínai ektetheiménoi . ( s.95 ) .

11 . 11 Aprilíou tou 1941 :̱ 6o m.CH. xýpnioi na vroun 12o kai 20o GD eíche exafanisteí en mía nyktí " . ( s. 96 ) . 6o m.CH. Genikó Rowell argótera égrapse :̱ « af̱tá ta dýo [ elli̱nikí̱ ] diairéseis aposyntetheí . Metá apó af̱tó, stamáti̱se na lamvánei kathólou ypópsi̱ ti̱s ti̱n ypostí̱rixi̱ tou Elli̱nikoú Stratoú » . ( s. 97 ) . Synoliká Elli̱nikí̱ dioiki̱tí̱s , Papágos , arneítai na stamatí̱sei tis drasti̱rióti̱tés tou Elli̱nikoú Stratoú katá to̱n Italó̱n sto alvanikó méto̱po.

12 . 17 Aprilíou 12th af̱stralianí̱ taxiarchía ( 17 AB ) ftánoun sti̱n Elláda gia na « vroun mia synechí̱ roí̱ to̱n elli̱nikó̱n stratev̱máto̱n katef̱thynómenoi pros to Nóto , di̱miourgoúme sýnchysi̱ stous drómous . 3.000 ftánoun sti̱ vási̱ mas Kalampákas se mia méra . Óloi eípan óti tha diatachtheí na « ypochó̱ri̱si̱ kai na enkataleípsoun ta palaiá ópla tous . Néa af̱tés eínai pou tha ekdotheí argótera » .

13 . 13 Apr. Alvanikó méto̱po tou Elli̱nikoú Stratoú , perikyklo̱méni̱ apó italikés kai germanikés dynámeis , katarréei .

14 . 14 Apríli̱ Giounkoslavía mí̱nyse gia ti̱n eirí̱ni̱ » ( s. 98 ) .

15 . 17 Aprilíou 15th Bde tou Taxíarchos Savige synantá strati̱gós Tsolákoglou , dioiki̱tí̱s tou elli̱nikoú III Só̱matos Stratoú . Savige ton vrískei :̱ « apróthymes na polemí̱soun » ( sel.99 - 100 ) . Argótera, kati̱goró̱ntas ton « skópima aposýnthesi̱s dynámeis tou » ( s.102 ) .

16 . 16 Apr :̱ Savige 17 AB vlépei ti̱n elli̱nikí̱ geniká kai to epiteleío tou na enkataleípsei Kalampáka . Germanoí stratió̱tes ftánoun améso̱s metá , eisérchontai omófo̱na » ( s.103 ) .

17 . 16 Aprilíou :̱ Elli̱nikó Strató Ypourgós & Genikoú Strati̱geíou Gia óla ta stratév̱mata gia na páei se « ádeia dýo mí̱nes " ( s.103 ) . Laird Archer sti̱n Athí̱na :̱ « apodynámo̱se to méto̱po kai « ánoixan tis pórtes » stous Germanoús » . Ian Sabey :̱ " olókli̱ro to strató sti̱n Alvanía eíche chori̱gi̱theí ádeia diamoní̱s aorístou chrónou » ( ibid) .

18 . 18 Apr. Ypourgós Oikonomikó̱n ekdídei dýo mí̱nes me amoiví̱ se ólous tous di̱mosíous ypallí̱lous syn dýo epipléon mí̱nes syn éna bónous to̱n 3.000 drch. i̱ káthe mía , dínontas ti̱n entýpo̱si̱ óti i̱ kyvérni̱si̱ í̱tan étoimi̱ na katarréf̱sei ( s.106 ) . Antiméto̱poi me tétoia prodosía o Élli̱nas pro̱thypourgós , Koryzí̱ , lamvánetai éna koinó me to vasiliá o opoíos sti̱ synécheia ton kati̱góri̱san gia tis enérgeies ypourgoú tou. Ekeíno to vrády Koryzí̱s af̱toktóni̱se . I̱ vretanikí̱ kyvérni̱si̱ kráti̱se i̱ kyvérni̱si̱ ti̱s Af̱stralías enteló̱s apli̱rofóri̱toi af̱tí̱s ti̱s katástasi̱s , ópo̱s exelíchthi̱ke sti̱n Elláda » ( s.107 ) .

19 . 20 Aprilíou :̱ Dioiki̱tí̱s tou Stratoú Genikí̱ Pítsika arneítai na paradó̱sei étsi apolýetai apó ton Elli̱nikó Strató HQ kai antikatastáthi̱ke apó ton Tsolákoglou pou ypográfei anako̱chí̱ me tous Germanoús " ( s.108 ) . " Genikí̱ Pítsika apostélletai se Ntacháou KL " . ( s.121 ) .

«I̱ politikí̱ katástasi̱ sti̱n Elláda epi̱réase ti̱n ekstrateía, allá ti̱s Af̱stralías melétes tou polémou méchri sí̱mera échoun syzi̱tí̱sei ti̱ máchi̱ se plí̱ri̱ apomóno̱si̱ . O rólos tou 5ou Sio̱pi̱tí̱rio , to pro - fasistikí̱ stratio̱tikí̱ kai i̱ kyvérni̱si̱ den exétasan poté . Étsi, méros ti̱s ekstrateías échei grafteí apó ti̱n istoría » . ( s. 87 )

Diatagí̱ ti̱s máchi̱s :̱
1 . ELLÁDA :̱ " To Elli̱nikó Strató to 1939 eíche 16 merarchíes í̱ 300.000 apó énan pli̱thysmó mólis 7.222.000 Éxi tmí̱mata apestáli̱san sti̱n Alvanía , éxi gia ti̱n yperáspisi̱ ti̱s voulgarikí̱s sýnora [ symperilamvanoméni̱s ti̱s Grammí̱s Metaxá to̱n ochyró̱n ] kai móno tésseris gia na yperaspisteí to ypóloipo ti̱s . chó̱ra . O stratós den eíche dexamenés , den antiarmatiká ópla í̱ antiaeroporiká . gia ti̱ metaforá sti̱ríchthi̱ke stous sidi̱rodrómous kai eíchan epitáxei óla ta mi̱chanokíni̱ta ochí̱mata kai ta ypozýgia ti̱s chó̱ras . oi Vretanoí eíchan na féroun ta diká tous moulária apó ti̱n Aígypto . sti̱n Elláda Polemikí̱ Aeroporía eíche 143 aeroskáfi̱ , óla ta paraleipómena apó ton Pró̱to Pankósmio Pólemo . To Elli̱nikó Polemikó Naf̱tikó eíche dýo katadromiká , antitorpiliká kai 10 ypovrýchia éxi , kai apó ton Pró̱to Pankósmio Pólemo ( p.396 ) . apó to 1939-45 i̱ Elláda échase móno 35.000 stratio̱tikó proso̱pikó , allá 700.000 ámachoi, symperilamvanoméno̱n 71.300 Evraíoi " . ( p.398 ) .

2 . VRETANIKI̱ :̱
Epeidí̱ to vretanikó strató sto Déf̱tero Pankósmio Pólemo í̱tan tóso mikrá mésa tous eípe psémata gia na kánei na faínetai megalýtero . Pó̱s ? Eán oi monádes ANZAC kérdise mia máchi̱ pou den anagno̱rízontai o̱s tétoioi. Eíchan onomázetai « British Forces Koiní̱ ploúto » . Móno ótan ta agória mas échase mia máchi̱ í̱tan af̱toí pou charakti̱rízetai o̱s tétoia . Me af̱tón ton trópo to vretanikó koinó pró̱tes pro̱inés odi̱geí sto sympérasma stratév̱matá tous í̱tan pánta niki̱fóra kai káthe chánei ofeílontan sti̱n apotychía ti̱s « apoikiakí̱s » stratév̱mata . Gia to lógo af̱tó, « i̱ máchi̱ ti̱s Elláda », eínai gno̱stó óti Vretanoí o̱s « í̱tta ANZAC » .

«Apó 62.532 stratev̱máto̱n ti̱s Koinopoliteías » symmetéchoun móno 21.880 í̱tan Vretanoí . Apó ta ypóloipa 17.125 í̱tan OEE kai 16.720 NZ Stratoú . Sýnolo chánei ti̱ syndyasméni̱ dýnami̱ í̱tan móno 900 skotó̱thi̱kan , allá 13.958 aichmálo̱toi polémou . Epizó̱ntes apomakrýnthi̱kan sti̱n Krí̱ti̱ anankásti̱kan na enkataleípsoun « pakéto » tous . píso̱ perilamvánontai :̱ 290 aeroskáfi̱ ?̱ 8.000 ochí̱mata ?̱ 54 variá kai 444 elafrá kanóni ?̱ 431 ólmoi ?̱ 39 antiarmatiká ópla ?̱ 151.950 toufékia ?̱ 134 tho̱rakisména ochí̱mata ?̱ 2.710 ochí̱mata me kini̱tí̱ra ?̱ «álles» trochofóra ochí̱mata 600 » . [pi̱gí̱ :̱ Gavin Long :̱ Elláda , Krí̱ti̱ , Syría ( Collins :̱ Sydney , 1986 , pp.182 - 3 ) ​​]

" Metá apó ti̱ máchi̱ Elláda vretanikó̱n dynámeo̱n ekkenó̱thi̱kan offshore , gia ti̱ geitonikí̱ Krí̱ti̱ . O germanikós stratós akoloúthi̱se . Mía déf̱teri̱ máchi̱ akoloúthi̱se to Máio tou 1941 . Sýnolo symmachikó̱n dynámeo̱n sti̱n Krí̱ti̱ arithmoúse 31.200 . 17.000 í̱tan Vretanoí 7.700 OEE kai 6.500 NZ Stratoú . Sto máchi̱ ti̱s Krí̱ti̱s tou OEE ypésti̱ 274 KIA me 3.102 aichmálo̱toi polémou NZ Stratoú échasan 671 skotó̱thi̱kan kai 1.692 aichmaló̱tous polémou Vretanoí échasan 612 KIA & 5.315 aichmálo̱toi polémou " [pi̱gí̱ :̱ G. Long , ó.p. pp.315 - 316 ] . . .

SYMPERASMA :̱
«I̱ Elláda í̱tan mia ekstrateía pou eíche eláchistes pithanóti̱tes epitychías . Oi Vretanoí gnó̱rizan af̱tó, allá epémene gia politikoús lógous . To Elli̱nikó Strató í̱xere kai étsi arní̱thi̱ke na thysiásei tous ándres se mia mátaii̱ cheironomía pará tis diavevaió̱seis ti̱s kyvérni̱sí̱s tous me ti̱ vretanikí̱ . An i̱ kyvérni̱si̱ ti̱s Af̱stralías échei pei ti̱n alí̱theia apó tous Vretanoús , eínai apíthano óti tha échoun symfo̱ní̱sei na af̱stralianá stratév̱mata pou symmetéchoun " . ( M. Chil p.391 )

[ I̱ émfasi̱ eínai dikí̱ mas óli̱ ] .
PO Box 635 PS Strathpine 4500 Af̱stralía ti̱léfo̱no 0448 187 582
Email :̱ australiannationlaction@yahoo.com.au
australiannationalaction2.blogspot.com.au /

No comments:

Post a Comment